Argos: Het Leven van een Klokkenluider

5 mei 2018 Source: VPRO “Ik heb het gevoel dat het zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt.” Het leven van een klokkenluider, zaterdag 5 mei in Argos. Van 14:00 tot 15:00 op NPO Radio 1.

Adoptie uit het buitenland staat steeds meer ter discussie. Het onderzoeksprogramma Zembla besteedde recent aandacht aan corruptie bij adopties uit Sri Lanka, en op de televisie was in april het Nederlandse docu-drama ‘Exportbaby’, over corruptie bij adopties uit Oeganda. Vorig jaar adviseerde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming om adoptie uit het buitenland te verbieden.

Een van de eersten die corruptieschandalen aan het licht bracht was Roelie Post, ambtenaar bij de Europese Commissie in Brussel. Eind jaren negentig werkte zij voor de EC aan de problematiek van de kinderrechten in Roemenie. Die moesten opgelost voordat toetreding van Roemenie tot de EU mogelijk was.

Post kreeg te maken met tegenwerking en bedreigingen die zo ernstig zijn dat ze inmiddels ondergedoken leeft in een dorpje in het noorden van Nederland en dat ze een slepend conflict heeft met haar werkgever, de EC. Die erkent haar niet als klokkenluider en dreigt met strafmaatregelen.

In Argos vertelt Roelie Post haar verhaal.

Listen to the Dutch Radio Broadcasting HERE

English transcript HERE

Comments are closed.